Korte geschiedenis van de Dageraad
Het schip is gebouwd in 1905 op de werf van Appelo te Zwartsluis als Nieuwe Zorg, 59 ton groot. Het bijzondere van het schip is de forse holte in verhouding met de lengte die waarschijnlijk gebaseerd is op de lengte van de toenmalige sluis in Genemuiden. Gedurende haar hele werkzame leven is de Nieuwe Zorg in bezit geweest van de familie de Vries, met domicilie Hasselt bevoer zij de 4 noordelijke provincies.
In de jaren 50 is de mast en mastdek verwijderd en de den met 15 cm verhoogd, de grootte werd 63 ton.

Het schip voer tot 1966 verder met een opdrukker met een T-Ford motor en Meye Tjeerdzn als laatste schipper. Met het sluiten van de Dedemsvaart verdween haar bestaansrecht als vrachtschip.
Meye ging werken bij de NS in Zwolle en later Amsterdam, hier heeft het schip ligplaats gehad in het Westerdok.

Restauratie, nieuwe naam, nieuwe bestemming 
In 1997 werd ze daar ontdekt door de huidige eigenaren, inwoners van de gemeente Zwartewaterland en ervaren in het zeilen op historische vrachtschepen. De naam werd DAGERAAD, want ze wilden geen nieuwe zorgen. Er werd een restauratieplan gemaakt waarbij het oorspronkelijke dekplan met mastdek weer teruggebracht werd.
.In eerste instantie heeft het schip gedurende 4 jaar als woonschip gediend in de museumhaven van Rotterdam, in 2001 kwam het schip terug in haar oude nest Hasselt en was de cirkel rond.
Het huidige vaargebied van de Dageraad is de Nederlandse wateren, de Waddenzee en de Jade/Weser.