De Hydra is een van de 4 duikvaartuigen van de Cerberusklasse die ondersteuning biedt aan de duik en demonteergroepen. Deze groepen zijn 24-uur per etmaal inzetbaar. Tijdens duikopdrachten kunnen explosieven onschadelijk worden gemaakt die in het water zijn aangetroffen. Regelmatig wordt ook een beroep gedaan op de duikers voor zoekacties van vermiste personen en voor beveiliging van havens. Deze vaartuigen worden tevens gebruikt voor "binnenlands vlagvertoon" tijdens diverse evenementen in Nederlandse steden en dorpen.

De Cerberusklasse stamt uit 1992, toen werden de schepen als vervangers van de Tritonklasse in dienst gesteld. Ze werden gebouwd door Scheepswerf Visser te Den Helder (nu Damen Den Helder).

De vier duikvaartuigen zijn een stuk groter dan de scheepjes die de marine daarvoor in gebruik had. Voor veel taken moest er steeds ondersteuning vanuit Den Helder komen, soms zelfs in de vorm van een mijnenjager. Met de Cerberussen kan men binnen Nederland zelfstandig opereren. Daarnaast kan dankzij de Cerberusklasse meer het praktijkdeel van opleidingen in Nederland worden gegeven, terwijl men eerder naar Noorwegen moest.

Doordat de schepen platbodems zijn, zijn ze zeer geschikt voor ondiepe wateren. Ze opereren vooral op de Nederlandse binnenwateren en zijn niet vaak op zee te zien, al mogen ze tot 48 mijl uit de kust komen. In het verleden kwamen de Cerberussen nog eens in Duitsland of Frankrijk, maar door de hoeveelheid duikopdrachten in Nederland en op de Noordzee, is daar geen ruimte meer voor.

De duikvaartuigen worden door de duikers gebruikt als platform bij hun werkzaamheden. De schepen zijn voorzien van alle moderne communicatiemiddelen, een tweepersoons recompressietank en een duikklok.
De brug is voor een klein vaartuig ruim. Tijdens het varen zijn er altijd twee bemanningsleden op de brug. De bemanning bestaat uit slechts 6 personen, dus iedereen zit weleens achter het roer. Dat is wel wat anders dan bij grotere schepen waar alleen matrozen van de Operationele Dienst het schip besturen. De brug is zo ontworpen dat het hele schip volledig overzien kan worden. Voor de precieze plaatsbepaling kan men vanaf de brug de drie ankerlieren ook bedienen. De schepen zijn dankzij twee schroeven goed wendbaar.