Punters in Kampen

Kamper punters op de IJssel
- eeuwenlang voor visserij -
nu een vloot van vaak wel twintig:
’t Eerste weekend steeds van mei
roeien, jagen, bomen, zeilen
ze het Kampereiland rond.
En wie wint de zilv’ren paling?
Die men ’t beste varen vond!

KP22

De KP22 is een eikenhouten Zuiderzeepunter. Gebouwd in 1981 bij punterwerf Wildeboer voor Reini en Hans Houkema. Ze is 7.20 m. lang. 2 m. breed en heeft een diepgang 0.18 m. Het zeiloppervlakte is 16 m2 . Er is al veel motorvrij mee gevaren. Bijvoorbeeld al 25 keer naar Vlieland!

Wintervaren

's Winters wordt er bijna dagelijks een uurtje met deze punter geroeid op de IJssel. Op winterdagen met geschikt weer zeilt de “snoeiclub” met de KP22 voor kleinschalig landschapsonderhoud naar de Kamperplaat, de Schokkerplaat en de Ramspolplaat in het Ketelmeer.

Zeilen bij “de Wieden”

Als vrijwilliger bij Natuurmonumenten doet Hans jaarlijks met de zeepunter 72 natuurvaartochten van anderhalf uur met groepjes van 6 personen bij bezoekerscentrum “De Wieden”. Dit jaar van 7 juli tot 9 augustus. Op de Beulakerwiede is vaak veel wind. Veel tochten worden dan met gereefd tot dubbel gereefd zeil gevaren, vaak als enige zeilschip op de hele Beulaker. Als schipper zit je er dan schijnbaar heel relaxed bij, maar ondertussen de touwtjes stevig in handen om bij een te harde windvlaag de schoten meteen te kunnen laten vieren. Dat is echter zelden nodig, want een zeepunter is heel stabiel en spatwater komt nauwelijks aan boord. De bemanning wordt uitgenodigd actief mee te varen. Op het grachtje vanaf het meer wordt het zeil gestreken en met twee varensgasten aan de roeispanen en twee aan de punterstokken op spierkracht naar de afmeerplek gevaren.