De provincie Overijssel stimuleert het vervoer over water door te investeren in vaarwegen en schone scheepvaart. Het patrouille-directievaartuig ‘De Belter’ van de provincie wordt ingezet voor toezicht en handhaving op de provinciale vaarwegen binnen Overijssel. Het gaat om 130 kilometer aan vaarwegen, waarvan 100 kilometer in Noordwest-Overijssel. In het oosten van de provincie ligt het kanaal Almelo-De Haandrik met een lengte van 30 kilometer.

Patrouilles

Tijdens de patrouillerondes kijkt de bemanning van ‘De Belter’ naar het vlot, veilig en milieuverantwoord gebruik van de vaarweg door schippers van de recreatievaart en beroepsvaart. Dit gebeurt op grond van nautische wet- en regelgeving en de provinciale omgevingsverordening.

Daarnaast wordt het vaartuig ingezet als mobiele verkeerspost bij het regelen van het scheepvaartverkeer.

Award

Inzet van ‘De Belter’ kan ook gebeuren bij calamiteiten en begeleiding van bijzondere transporten op de vaarweg. Denk bijvoorbeeld aan een brugdek. Verder heeft het vaartuig een representatieve functie bij gelegenheden waar provinciale Statenleden, Gedeputeerden staten, directieleden of genodigden aanwezig zijn. Bijzonder is dat ‘De Belter’ het eerste Nederlandse overheidsvaartuig was dat een Green Award voor de binnenvaart kreeg. Dit is een keurmerk voor schone schepen.

Technische gegevens

Type schip: Doggersbank
Fabrikant: Akerboom in Bergum
Bouwjaar: 1979
Afmetingen: lengte 13.23m, breedte 4.25m
Diepgang: +/- 1.10m
Max. Laadvermogen/waterverplaatsing 18 ton/m3
Motor: John Deere (200 pk)