De geschiedenis en het prachtige verhaal van de Hakalala. De Hakahala is gebouwd in 1935, in Denemarken, met als doel meedingen naar Olympisch goud in cup van 1938 destijds op de Oresund voor Kopenhagen. Helaas zat er geen goud in, wel brons.

Deense schone 

Het consortium van eigenaren onder de naam Hellerup Syndicate, genoemd naar een riante buitenwijk van Kopenhagen, bestaat niet meer, wel zijn er nog kinderen bekend die destijds hebben gezeild met dit schip. Toen ik het wrak in 2004 kocht was het, het gesprek van de dag aan de haven en bij het Vikingschipmuseum van Roskilde dat een Hollander dit, Deense schip durfde te kopen en naar Nederland bracht. Hakahala heeft na de goldcup de kinderen en kleinkinderen van de Hellerup groep nog veel plezier doen opleveren. Hakahala had als ligplaats Roskilde, en zeilde veelal op de Roskilde fjord en de Isefjord aan de noordkant van het eiland Sjealand.

De Hakalala op tijd gered
Nu, anno 2013, wordt er nog bewonderend gesproken en geschreven over Hakahala de 6 meter klasse van Kopenhagen door de “vereniging houten boten en cultuur Scandinavië “ Maar zoals met alle houten schepen komt er een keer een eind aan en na enkele nieuwe eigenaren belande ze in de achtertuin van een inwoner van Roskilde. Ze werd ze op de kant gezet, met als doel haar te restaureren. Hier is het helaas bij gebleven. Meer dan acht jaar heeft ze buiten , onder een paar berkenbomen gestaan, en zag ze er verschrikkelijk uit. Te ver heen om te restaureren.

De boot lag vol rottend blad, en braamstruiken groeiden naar binnen en ook meer naar buiten. Toen ik haar tot op de stalen kiel gestript had, kwam er een jong berkenboompje te voorschijn, groeiend op een dikke laag rottend berkenblad. Verder veel lege Tuborg bierblikjes en ijscowikkels .


Daarna ging het alleen maar beter, het opbouwen kon beginnen, en een nieuwe bouwmal en hulpspanten werden geplaatst. De kiel, en steven balk gelegd, en in krap 3 jaar vrije tijd was de romp klaar. Er volgende een jaar van proefvaren, optuigen en zeilen. In 2008 is Hakahala vereerd met de restauratie prijs van de Vereniging voor Scherpe Klassieke Jachten.

Lang en slanke dame die gezien mag worden

Het zeilen met dit schip geeft veel genoegen, al is het hard werken aan boord, en om ons heen vaak bewonderde blikken en opgestoken duimen. Hakahala is een zeer smal, 1meter78 breed lang 11.5 mtr. en diepstekend, met een lange mast. (Lang, slank en lekker) Deze schepen werden destijds gebouw voor de Scandinavische landen, met beschutte kusten (de scheren) waarbij de hoge masten met zeilen er voor zorgen dat ze tussen de eilandjes ook nog wind vingen.