De maritieme geschiedenis komt tot leven tijdens Sail Kampen. Stap aan boord van de Kamper Kogge, Statenjacht de Utrecht en de Halve Maen.
Deze drie schepen hebben elk hun eigen verhaal. En je kunt ze tijdens Sail tussen 10.00 uur en 17.00 uur gratis bezoeken.

De Halve Maen, schip vol verhalen

Aan boord van het VOC-schip uit de Gouden Eeuw ga je op ontdekkingsreis. Van de kombuis naar het vooronder. Terwijl je het hout hoort kraken en de geur van kruit en teer je neus prikkelt, val je van de ene verbazing in de andere. Stap aan boord van dit nagebouwde zeventiende-eeuwse schip waar tientallen spannende verhalen tot leven komen.

Statenjacht De Utrecht neemt je mee naar de 18e eeuw

Het spectaculaire Statenjacht De Utrecht is de exacte replica van een schip dat in de achttiende eeuw de Nederlandse wateren bevoer. Een reconstructie tot in de kleinste details. Inclusief tuigage, decoratie, beelden en het meubilair.

Statenjachten waren snelle zeilers. De schepen werden ook wel prinsen-, transport-, VOC- of admiraliteitsjacht genoemd. Statenjachten werden van de 17e tot in de 19e eeuw gebruikt voor het vervoer van hooggeplaatste personen zoals stads- en staatsbestuurders, mensen van adel, bevelhebbers van leger- en vloot, bestuurders van de VOC, en hun familie. Er zijn totaal zo’n 200 statenjachten gebouwd.

Op de Kamper Kogge komt de Hanzetijd tot leven

De Kamper Kogge is een zo authentiek mogelijk evenbeeld van een handelsschip uit de veertiende eeuw. De Kamper Kogge is de enige varende kogge in Nederland!

Diep donkerbruin eikenhout, één mast en een zeil. Bovenop het schip torent een kasteel dat aan de Vikingen doet denken. De Kamper Kogge is in deze tijd bepaald geen alledaagse verschijning.

Internationaal behoort zij tot een select gezelschap van een vijftal koggen: de Lisa von Lübeck, de Ubena von Bremen, de Kieler Hansekogge, de Poeler Kogge Wissemara en de Pommern Kogge.
De Kamper Kogge is een exacte reconstructie van een authentieke kogge uit 1340, gevonden na de drooglegging van de Flevopolders. Volgens wetenschappers is de Kamper Kogge de meest originele van alle koggen die tot die tijd zijn gebouwd.